Tuinadvies, tuinontwerp en beplanting
Maastricht, Zuid-Limburg

de Groenpraktijk

Tuinadvies

Tuinontwerp

Beplanting

Tuinbeheer

Projecten

Inspiratie

Pergola voor het hele gezin

Slim idee In elke tuin, maar vooral in kleine tuinen, is het leuk en handig als er elementen zijn die meerdere functies vervullen. Met deze pergola gaan mooi en functioneel goed samen. De pergola heeft, zeker als hij begroeid, een sierfunctie. En hij vormt de scheiding tussen het terras en het gazon, waardoor de tuin […]

Slim idee

In elke tuin, maar vooral in kleine tuinen, is het leuk en handig als er elementen zijn die meerdere functies vervullen. Met deze pergola gaan mooi en functioneel goed samen.

De pergola heeft, zeker als hij begroeid, een sierfunctie. En hij vormt de scheiding tussen het terras en het gazon, waardoor de tuin een intiemere sfeer krijgt.Door die ruimtes verder zo groot mogelijk te laten, kun je en kleine tuin ruimtelijker laten lijken.

Op deze tekening gaat het om een tuin van 6 x 10 meter waarbij het terras 4 x 6 meter is en het gazon 6 x 6 meter

Blij met een zandbak

Als u kleine kinderen heeft, zijn gras, een zandbak en een schommel vast favoriet. In dit ontwerp is de verhoogde zandbak ( 30cm hoog) tegen het terras aangezet met bovenop een rand van hout (30 cm breed). Kinderen kunnen met hun speelgoed op de rand spelen. Maar met een paar kleurige kussens erop heeft u in een handomdraai een bank bij het terras.

Maak boven de zandbak een luifel van tentdoek of canvas en bevestig die aan de pergola. De luifel houdt de zon tegen en je kunt er tentje onder spelen. Klaar met spelen dan kan de luifel in de zomer gebruikt worden als afdekzeil.

Lekker lui in de hangmat

Met een extra paal in het gazon behoort ook een hangmat tot de mogelijkheden. Die bevestigd u aan één paal van de pergola en die extra, vierde, paal. Zet die laatste niet vast. Het is makkelijk als hij erbij gepakt kan worden als hij nodig is. Dan staat hij niet in de weg en het gat waarin hij staat, kan ook voor bijvoorbeeld de droogmolen worden gebruikt.

Weelderig begroeid

U kunt de pergola laten begroeien met een klimplant. Bijvoorbleed een blauwe regen (Wisteria), duitse pijp (Aristolochia) of bosrank (Clematis). Al deze klimplanten zijn windend, waardoor ze zonder hulp over de pergola groeien.

Kleurige pergola

Onbehandeld metaal gaat uiteindelijk roesten. Voor een natuurlijk effect is dit mooi, maar het geeft wel af op uw kleding. Wilt u een kleurige pergola? Dan kunt u het beste het roestproces laten stoppen door het materiaal te laten galvaniseren bij een smid. Daarna ziet het metaal er zilverachtig uit.

Een half jaar later kunt u het gegalvaniseerde metaal overschilderen met metaalverf. U kunt de pergola ook een kleurtje (laten) geven door middel van poedercoaten. Dit kan in elke gewenste kleur bij een gespecialiseerd bedrijf.

Top