Beheer en onderhoud in de tuin
Beheerplan
Je hebt voor ogen hoe de tuin er na verloop van tijd uit moet gaan zien. Naast het nodige geduld zal het een aantal groeiseizoenen duren voordat dit beeld bereikt is. De noodzakelijke werkzaamheden en het terugkerende onderhoud kan je vastleggen in het beheerplan.
Het beheerplan biedt houvast en zorgt voor een doelgerichte aanpak van het onderhoud. Wat er in het beheerplan wordt beschreven verschilt per tuin en is persoonlijk.
Hier zijn een aantal voorbeelden:
Scheren van hagen
Een haag moet met vaak worden geschoren om te zorgen voor een goede dichtheid en vertakking. Te snel laten uitgroeien tot de gewenste hoogte zorgt voor een slappe haag. In het beheerplan staat hoe, hoe vaak en wanneer de haag moet worden gesnoeid,
Snoeien
Bomen en heesters moeten met beleid worden gesnoeid om de gewenste vorm te krijgen. Hoe en wanneer je kan snoeien verschilt per soort.
Gefaseerd aanleg
Wil je de tuin in fases ontwikkelen? Met een meerjarenplan kan je de werkzaamheden (en kosten) spreiden. Naast de beplanting houden we rekening met andere aanlegwerkzaamheden zoals bestrating of keermuren.
Plantseizoen
het beplanten kan niet voor alle soorten het hele jaar door. In het beheerplan kunnen we aangeven wanneer en hoe de tuin aangeplant moet worden.
Vervangende beplanting
Hoe de tuin zich gaat ontwikkelen kunnen we goed voorspellen. Maar lokale factoren en extreme weersomstandigen hebben een grote invloed. Vooral de droge en warme zomer hebben hun sporen achtergelaten. Vervangende planting is dan noodzakelijk.
Duurzaam onderhoud
Wil je bewust het bodemleven of de biodiversiteit stimuleren dan kunnen we in het beheerplan aangeven welke werkzaamheden je wel of niet moet uitvoeren.
Professionele ondersteuning
Wil je het beheer en onderhoud uitbesteden kan kunnen we je helpen bij het zoeken van een geschikte partij. Heb je al een tuinman dan is het beheerplan vaak voldoende.