Tuinadvies, tuinontwerp en beplanting
Maastricht, Zuid-Limburg

de Groenpraktijk

Tuinadvies

Tuinontwerp

Beplanting

Tuinbeheer

Projecten

Inspiratie

Tuin op het noorden

Ook voor een kleine tuin op het noorden zijn prachtige ontwerpen te bedenken. Je kan het zo in je eigen tuin toepassen.

Veelgehoorde klachten

Veel tuiniers hebben bij een kleine tuin op het noorden het idee dat de mogelijkheden heel beperkt zijn. “Er zijn maar heel weinig planten die het in zo’n tuin goed doen” en “er is nauwelijks zon” zijn de veelgehoorde klachten.

Het ontwerp

De structuur, het raamwerk van de tuin, wordt bepaald door de groenblijvende planten. Variatie komt van onder andere de bladverliezende klimplanten. Die deinen mee op het ritme van de seizoenen. En ze geven een gevoel van weelde, van overdaad.

Naast de fijne structuur van de kleine bamboeblaadjes gebruik ik als contrast grootbladige vaste planten.

Ik heb gekozen voor veel groen-wit tinten, omdat die zorgen voor lichtweerkaatsing. En dat is natuurlijk heel aangenaam in een tuin op het noorden. Het geheel oogt rustig naar er zit toch voldoende verassing in.

Naar mijn gevoel kun je makkelijker genieten van een tuin met een beperkt aantal blikvangers dan van een tuin die vol staat met elementen die allemaal om aandacht schreeuwen. Die ‘gedoseerde sensatie’ werkt echt stukken beter

‘Eerst bepalen wat je mooi vindt’

Wie raakt er niet verliefd op van die schuurtjes? Die lijken vaak onbereikbaar. Toch kan zoiets ook heel goed in een achtertuin, en ook op het noorden. Met verf en persoonlijke accenten maak je de mooiste dingen. Met een tuin creer je een eigen stukje natuur en dat moet zo aangenaam mogelijk zijn.

Het is vooral kwestie van durven en experimeteren. Als je nog niet precies weet wat voor soort tuin je mooi vindt, moet je daar eerst achter zien te komen. Kijk bijvoorbeeld eens een tijd bewuster naar plaatjes in tuintijdschriften en tuinboeken. En vraag je af wat je raakt en waarom. Zo kun je jezelf trainen in beter kijken en een eigen smaak ontwikkelen. Als je dat wat je mooi vindt combineert met wat er qua functie nodig is, heb je de belangrijkste items om te komen tot een persoonlijke tuin.

Maak uit alle wensen wel een duidelijke keuze. Neem maximaal twee onderdelen uit je wensenlijst en gebruik die als basis.

Tuinaanlegtips

Tips die teleurstellingen voorkomen:

  • Zorg dat de grond goed is
  • Maak een plattegrond op schaal
  • Begin met loop en zichtlijnen
  • Kijk naar de levensfase waarin je zit
  • Maak een verlanglijst
  • Probeer je gevoel te volgen en niet de trend
  • Investeer in harde elementen, bijvoorbeeld gebakken klinkers
  • Kies voor langdurig aantrekkelijke planten
Top