Tuinadvies, tuinontwerp en beplanting
Maastricht, Zuid-Limburg

de Groenpraktijk

Tuinadvies

Tuinontwerp

Beplanting

Tuinbeheer

Projecten

Inspiratie

Vijf bomen voor in de tuin

Bomen die het in iedere tuin goed doenIn iedere tuin, groot of klein hoort een boom thuis. Nu is het soms niet gemakkelijk om door het bos de boom te zien, daarom heb ik 5 bomen op een rijtje gezet die gemakkelijk groeien en niet te veel eisen stellen aan onderhoud of standplaats.

Amelanchier lamarckii ‘Ballerina’ / Krentenboompje

Een gemiddeld tot kleine boom (4-6 meter). Heeft een brede vaasvormige groeiwijze. Door zijn fijne grijszwarte vertakking geeft hij een mooi winterbeeld. Zijn groene eironde blad verkleurd in de herfst van oranje, rood naar purper.  In april bloeit de krent met vele trossen witte bloemen. 

Het blad komt op hetzelfde moment uit met een rode tint en dat geeft een extra kleur mee aan de bloemen. Einde juli verschijnen de zoete eetbare bessen die kleuren van rood naar zwart. Deze boom groeit ook nog goed in de schaduw.

Gleditsia traichantos ‘Imperial’  / Valse christusdoorn

Een gemiddelde boom van 10-12 meter. Heeft een grillige
ovale groeiwijze. Door zijn vele kleine fris groene blaadjes die langs een steeltje staan ziet hij er transparant en luchtig uit. In de herfst verkleuren de licht groene blaadjes naar goudgeel.

Oudere bomen vormen na de bladval opvallend bruine peulen van 30-40 cm lang. Deze variant christusdoorn heeft geen doorns. Door zijn open kroon en kleine blaadjes laat hij gefilterd zonlicht door tot onder de kroon.

Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ / Amberboom

Een gemiddelde boom (10 – 12 meter). Heeft een in het begin een smalle groeiwijze en vormt kurklijsten op de oudere takken. Deze amber boom groeit langzamer dan de andere soorten. Hij is zowel te koop met een ongekroonde stam als met takken tot onderaan de voet van de boom. 

De sierwaarde van deze boom is zijn mooie diep
ingesneden handvormige blad dat in de herfst zijn herfstverkleuring laat zien, van oranje naar rood naar purper. Daarnaast is het een schone boom die weinig last heeft van ziektes en snoei heel goed verdraagt. Door zijn opgaande groei kan hij goed staan in een kleine tuin. 

Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ / Sierkers

Een gemiddelde boom van 6-8 meter. Heeft een brede vaasvormige groeiwijze door zijn schuine overhangende dunne takken. Zijn groene blad verkleurd in de herfst naar oranje-geel. 

Het opvallende aan deze sierkers is dat hij een lange bloeitijd heeft van november tot eind april. Met een lichtroze naar wit verkleurende klein bloempje. Een welkom teer bloempje in de donkere koude wintermaanden.

 Zelkova serrata ‘Village Green’ / Japanse zelkova

Een gemiddelde boom van 10-12 meter. Hij groeit vaasvormig
en laat zijn takken sierlijk naar buiten toe uitwaaieren. Deze variant is wat kleiner en smaller dan de andere Zelkova’s . Heeft een onopvallende bloei.

Zijn herfstverkleuring  is zeer opvallend en gaat van brons rood naar oranje. De Zelkova, hekkensluiter van het bomen alfabet is een prachtige sierlijke boom en kan goed tegen verharding.

Top