Tuinadvies, tuinontwerp en beplanting
Maastricht, Zuid-Limburg

de Groenpraktijk

Tuinadvies

Tuinontwerp

Beplanting

Tuinbeheer

Projecten

Inspiratie

Een tuinontwerp maken

Stappenplan voor het tuinontwerp Kennismaking en offerte In een kennismakingsgesprek maken we een ronde door de tuin en praten aansluitend over het beeld en de beleving die je voor ogen hebt. Ik maak een offerte waarin de verschillende fases duidelijk worden omschreven. Ik probeer zoveel mogelijk met vaste prijzen te werken. Het voorwerk In een […]

Stappenplan voor het tuinontwerp

Kennismaking en offerte

In een kennismakingsgesprek maken we een ronde door de tuin en praten aansluitend over het beeld en de beleving die je voor ogen hebt.

Ik maak een offerte waarin de verschillende fases duidelijk worden omschreven. Ik probeer zoveel mogelijk met vaste prijzen te werken.

Het voorwerk

In een tweede bezoek kom ik de tuin inmeten en foto’s maken. Op basis van de opgenomen maten wordt wordt de ondergrond op schaal 1:100 gemaakt. Deze schaal is gemakkelijk om te rekenen.

Om de gewenste stijl en sfeer te kunnen bepalen werk ik graag met “moodboards”. Zelf gebruik ik hier printerest voor, op deze wijze kunnen we beeldmateriaal digitaal met elkaar delen.

Het schetsontwerp

Met de verzamelde input en op de gemaakte ondergrond volgt dan de schetsfase. De eerste ideeën worden op papier gezet. Al in dit stadium toetsen we functionaliteit en uitvoerbaarheid en werken we toe na een ontwerp waar alle ideeën en wensen zijn verwerkt.

In het ontwerp verwerken geven we wel aan welke beplanting we voor ogen hebben. Maar het bepalen van de specifieke soorten een aantallen wordt vastgelegd in het beplantingsplan.

We maken een afspraak om het ontwerp te bespreken. Je krijgt dan een uitgewerkt en ingekleurd ontwerp. Eventueel maak ik nog extra aanzichten (2D of 3D) om meer inzicht te geven in de ruimtelijke indeling.

Na het gesprek kan je ontwerp op je laten inwerken en hebben we contact over eventuele aanpassingen.

Definitief ontwerp

Meestal nemen we dan de tijd om het ontwerp even te laten inwerken. Daarna kunnen eventuele veranderingen worden besproken en verwerkt in het definitieve ontwerp.

Lijst van hoeveelheden

Als je de aanleg wil uitbesteden of prijzen wil opvragen maken we meestal een lijst van hoeveelheden. Dit is optioneel, en soms is het ontwerp al voldoende.  

De lijst van hoeveelheden is een overzicht van: alle benodigde materialen en werkzaamheden die verricht moeten worden om de tuin aan te leggen.

Met de lijst van hoeveelheden je bij hoveniers prijzen opvragen. Als je verschillende offertes help deze uniforme lijst met materialen en omschrijving van de werkzaamheden de verschillende offertes naast elkaar te leggen. 

Vervolgstappen na het tuinontwerp

Top