Tuinadvies, tuinontwerp en beplanting
Maastricht, Zuid-Limburg

de Groenpraktijk

Tuinadvies

Tuinontwerp

Beplanting

Tuinbeheer

Projecten

Inspiratie

Verzorgen van nieuwe aanplant

Tips voor het verzorgen van bomen, heesters en vaste planten in de periode na het planten.

Stimuleer de wortelontwikkeling

De belangrijkste voorwaarde voor gezonde planten is een goede bodemstructuur en een rijk bodemleven. De bodem moet luchtig zijn en hoeft niet – of slecht met mate – bemest te worden. Een plant die niet overmatig bemest wordt zal een goed en sterk wortelgestel ontwikkelen.

Als je gaat bemesten, gebruik dan organische meststoffen als gedroogde koemestkorrel of OPF (product van PHC).

Planten met een goede wortelontwikkeling zijn optimaal in staat om voedingstoffen en water op te nemen en zullen uitgroeien tot gezonde en stevige planten.

Let op! Teveel water en mest zorgt voor zwakke planten

De meest gemaakte fout bij nieuwe aanplant is het geven van teveel water en geven van meststoffen tijdens of direct na het inplanten, Wortels die in aanraking komen met mest zullen verbranden!.

Een plant met een gezonde wortelontwikkeling kan meer voedingsstoffen en water opnemen. Vooral tijdens droogteperiodes is dit goed zichtbaar.

Wanneer de groei van planten wat tegenzit wordt vaak meer mest en water gegeven, dit gaat ten koste van de wortelgroei waardoor de plant verzwakt. De verzwakte plant is vervolgens tijdens de droogteperiodes niet meer in staat om voldoende water en voedingstoffen op te nemen.

Water geven aan nieuwe aanplant bij droge perioden.

Droge periodes zijn langere periodes zonder regen en kunnen in elk jaargetijde voorkomen. Water geven is belangrijk in de groeiperiode tussen maart en november.

Is er een harde toplaag ontstaan?

Controleer voordat je water wil geven of dit wel echt noodzakelijk is. Soms is er een harde bovenlaag ontstaan door harde wind en zon. Onder die harde laag is de grond nog vochtig. Water geven is dan niet direct nodig.

Door de harde toplaag zal het water echter worden afgevoerd en zal niet voldoende in de grond dringen. In dat geval kan je de bodem vochtig maken (geen harde straal water) en los maken door te schoffelen.

Extra controle bij groenblijvende bomen en heesters

Groenblijvende bomen en heesters laten vaak bij harde wind en felle zon hun bladeren hangen of de bladeren krullen. Dit is een natuurlijke bescherming tegen uitdrogen, verwar dit niet met een tekort aan water.

Controleer eerst de grond, is deze nog vochtig dan hoef je geen water te geven.

Water geven: wanneer en hoeveel

Bomen

1 keer per 5-7 dagen 10 liter water geven. Dit is de inhoud van een doorsnee emmer.

Hagen

1 keer per 5-7 dagen water geven zodanig dat het water goed kan indringen in de onderlaag van de grond.

Leg een tuinslang met een rustig straaltje water in het plantvak en laat het vloeien. Verplaatst de tuinslang als de grond flink vochtig is. Verplaatst de slang langs de haag om het volgende deel van de haag te bewateren.

Het beste resultaat wordt bereikt met een druppel- of zweetslang. Deze kunt je vlak langs de haag leggen (of vlak onder de oppervlakte ingraven) en aansluiten op de tuinslang. Na twee jaar zou je die slang kunnen verwijderen. De wortels hebben zich dan voldoende ontwikkeld.

Borders met vaste planten en heesters

1 keer per 5-7 dagen zodanig water geven dat het ook de onderlaag van de bodem goed vochtig is. Vooral in warme periode zal het water in de bovenste lagen snel verdampen.

Leg een tuinslang met een rustig straaltje water in de border en laat het een tijdje vloeien. Verplaatst de tuinslang als de grond flink vochtig is.

Het beste resultaat wordt bereikt met een druppel- of zweetslang. Deze kun je in de border leggen of ondiep ingraven en aansluiten op de tuinslang. Je kan ervoor kiezen om de slang permanent te laten liggen. Maar doorgaans kan na twee jaar de slang worden verwijderd.

Top